CWD Architects

Carolyn Walker Davis, Architect, San Rafael, CA

San Anselmo View Home

Built in 1960 by a long time local Marin family, this 3000 square foot home was ripe for a remodel. As the original owners approached 90 years of age, they elected to move from the slopes, steep streets and stairs of the hillside home to the flats along Corte Madera Creek. The home had to stay in the family and the eldest son and his wife had a “million” ideas on what they could do to make it their own while realizing the full potential of the beautiful site that his parents had enjoyed. The house needed updating both from a structural and lifestyle perspective.

So began a 3-year project with architect Carolyn Walker Davis of San Rafael. The design challenge was to preserve the character of the original family home while capitalizing on the view with a new kitchen, bigger picture windows, and larger decks including a perch for a spa. Carolyn created an open floor plan with expansive interior vistas that accentuate the sense of space both inside and outside the home which sits among the treetops. Mt. Tam, as it is known to Marin natives, can be seen from virtually every room. An 11-foot high kitchen with surrounding clerestory windows as well as strategically placed skylights throughout the house invite light and views from every direction while creating the sense of living in a treehouse. The kitchen celebrates the surroundings while serving as a comfortable place for entertainment and collaborative cooking amidst cherry cabinetry, expansive flamed black granite counters, an island of Calacatta marble, two sinks and a bar.

Carolyn transformed the dark entry by replacing 10-foot solid wood doors with a glass foyer brightened further by skylights and a large keyhole that welcomes visitors with a glimpse through the living room picture windows of the views across the valley. Walled-in spaces within the master suite were redesigned with fewer walls and an easy floor plan as well as additional mirrors, windows and skylights that brought the outside in.

Artwork collected by Spencer and Stacey over years of traveling and weekend getaways was an important consideration for Carolyn who addressed it with long walls and carefully planned lighting. The result is a space where Spencer and Stacey can share their art and enjoy the memories that each piece evokes.

For Spencer and Stacey, TamalSias is a beautiful home with a history that is both inviting and intimate. Thanks Carolyn.